Cum susținem asocierile agricole prin viitoarele fonduri UE? Propuneri

Asocierea fermierilor este soluția pentru ca aceștia, mai ales cei mici și mijlocii, să țină pasul cu noile oportunități care vin prin fondurile UE post-2021 (noua Politică Agricolă Comună) dar și cu regulile ce vor fi impuse. Formele asociative au nevoie și de sprijin consistent pentru a demara și a se închega – ideile principale ale dezbaterii „Asocierea fermierilor – soluție pentru agricultura verde și modernă” organizată miercuri, 9 decembrie de eurodeputații Renew Europe, Cristian Ghinea și Vlad Botoș, și platforma „O Țară ca Afară”.

„De opt ani urmăresc evoluția asocierilor din agricultură și cred că aceasta este soluția pentru dezvoltare sănătoasă în rural. Există proiecte care au funcționat dar e nevoie de sprijin consistent în viitor. Cred că formula cu Grupuri de Acțiune Locală este una eficientă, de aceea am propus și am obținut, în Comisia de Agricultură a Parlamentului European, includerea proiectelor pe axa Leader între cele eligibile pentru finanțare în perioada de tranziție – adică 2021-2022. În esență, înseamnă mai multe fonduri pentru GAL-uri”, a spus Cristian Ghinea.

La evenimentul de miercuri a fost lansat raportul de politici publice ”Asocierea fermierilor – soluție pentru agricultura verde și modernă. Oportunitățile noii politici agricole comune pentru transformarea agriculturii din România”, realizat de Alexandra Toderiță și Ruxandra Popescu, în parteneriat cu platforma „O Țară ca Afară”.

Raportul prezintă în detaliu situația și evoluția cooperativelor și asociațiilor din România și propune soluții. Situația s-a îmbunătățit, recent, însă doar un procent de 1% dintre fermierii români fac parte dintr-o structură asociativă, contrastând puternic cu media UE de 34%.

Circa jumătate din cooperativele existente sunt funcționale, mai exact, 673 au depus bilanțul în 2019. Și numărul de membri la nivel național este extrem de redus față de alte țări, 7500 membri este foarte puțin.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a fost prezent ca speaker la dezbatere și a confirmat necesitatea unui sprijin consistent în viitor pentru formele de asociere.

Putem și noi, în Planul Național Strategic, să prindem măsuri care să stimuleze fermierii să intre în cooperative. Nu există altă variantă pentru ca fermierii mici să reziste, am căutat peste tot în Europa și este singura soluție. Am avut și până acum stimulente prin fondurile europene, intensitatea de sprijin prin orice măsură creștea cu 20% dacă fermierul intra în cooperativă. Trebuie să menținem, chiar să creștem această intensitate, fiindcă nu putem altfel decât să îi stimulăm, nu-i putem obliga”, a spus Ministrul Adrian Oros.

Propunerile raportului lansat miercuri sunt ca în noul Program Național Strategic post-2020 să fie incluse trei intervenții destinate formelor asociative, pe următoarele paliere:

1. Susținere a înființării de noi forme asociative cu scop economic (cooperative agricole și food hub-uri) prin includerea de cheltuieli eligibile care să cuprindă mixul de facilitare-consiliere-costuri directe-mici investiții de început, necesare pentru demararea activității;
  2. Capitalizarea asocierilor existente – sprijin pentru investiții. Cooperativele și food hub-urile care au capacitatea de a implementa un proiect de investiții din fonduri europene ar trebui să aibă acces la finanțare și să concureze doar cu alte cooperative în acest sens;
  3. Conectare la cunoaștere, inovare și atragere de know-how. Formele asociative ar trebui să beneficieze de proiecte dedicate prin PNS de informare, consiliere, cooperare cu institute de cercetare, alte cooperative, import de inovație din UE și altele.

Context

• Votul final pe noile regulamente de tranziție ale Politicii Agricole Comune va avea loc în plenul Parlamentului European, în această lună.
  • În octombrie a fost votul final – poziția PE asupra reformei Politicii Agricole comune (regulamentele de bază). Acestea acum se află în faza de negocieri cu Consiliul și Comisia Europeană.
  • Noua PAC introduce Planurile Naționale Strategice (PNS) care vin cu mai multă flexibilitate în modul de utilizare a fondurilor și statele membre vor putea să își adapteze programele. Pentru România, PNS este în curs de elaborare acum, la Ministerul Agriculturii.
  • Comisia Europeană va aproba fiecare plan strategic și va monitoriza progresul.

VIDEO Dezbatere online – Asocierea fermierilor, soluție pentru agricultura verde și modernă