Banii europeni RAPID în economia românească: Criza COVID-19 nu așteaptă după barierele birocratice clasice ale MFE.

În contextul crizei actuale, avem la dispoziție resursa fondurilor europene din actualul cadru financiar 2014-2020, așa cum recomandă și comisia europeană în comunicarea de zilele trecute. Dar ele trebuie folosite mult mai eficient și în formule simplificate.

Dacă ne legăm iar șireturile în birocrație, nu facem mare brânză.

Pentru a sprijini rapid IMM-urile există un mecanism care se poate aplica imediat și anume Global Grant, prevăzut de regulamentul european.

Sună complicat, dar nu este. Prin Programului Operațional Capital Uman, există prevăzută posibilitatea de a aloca direct bani unor beneficiari – IMM-uri, în acest caz – printr-un administrator intermediar care își asumă administrarea fondurilor.

Acest mecanism poate fi direcționat către angajatorii din domeniile identificate ca fiind cele mai afectate sau alte categorii. Regulile UE permit ca Autoritatea de Management să delege unei structuri până la 50 milioane euro care vor fi apoi alocați sub formă de granturi către cei care solicită finanțare.

Procesul este mult mai rapid, adică nu mai este nevoie de întreg procesul de apel de finanțare – depunere – selecție de proiecte etc, care poate ajunge uneori până la 1 an. Prin Global Grant procesul poate fi o chestiune de zile în loc de luni sau ani – asta, dacă MFE și Ministerul Economiei se pun în acord și fac demersurile necesare acum.

În 2016, am început demersurile pentru a desemna Ministerul Economiei ca Administrator de Grant Global (AGG). E un instrument permis de regulamentul european actual, pe care România nu l-a folosit niciodată. Asta pentru că MFE e un minister plin de birocrați înguști la minte și obsedați să aibă doar ei butoanele de la fonduri europene.

În 2016 am impus de sus demararea acestui mecanism. Pun la dispoziție acum materialul de lucru pregătit atunci de echipa mea de la MFE. E încă valabil, regulamentul european e în curs. Și poate fi folosit pentru instituții românești care lucrează direct cu beneficiari și pot primi fonduri europene fără coșmarul birocratic obișnuit (gen ANOFM pentru oamenii trimiși în șomaj tehnic etc).

Aici găsiți propunerea elaborată la Ministerul Fondurilor Europene în 2016 pentru mecanismul Global Grant.

Direcția IMM din cadrul Ministerului Economiei – care gestionează și programele naționale pentru IMM – a lucrat la schema prin care îi puteam acorda fondurile europene. Această analiză există cel puțin ca prim draft, lucrat în 2016. Pot pune la dispoziția ministrului Economiei actual această analiză, dar din câte știu oamenii de acolo care au dorit fonduri europene în 2016 pot fi puși la treabă și să reia ideea.

În 2017 PSD a blocat apoi schema de fonduri europene de la Ministerul Economiei.

Fac apel la ministrul Economiei și cel al Fondurilor Europene să utilizeze urgent schema de Global Grant, cu delegare către Ministerul Economiei – respectiv departamentul ce știe mecanismul și deja l-a utilizat pe programe similare, de la bugetul de stat. Dacă ministrul Boloș nu o face, atunci ministrul Economiei ar trebui să o solicite, fiind o soluție cu impact rapid în mediul de afaceri.

Vom reveni în zilele următoare cu alte sugestii și soluții pentru activarea rapidă a resurselor disponibile, din fonduri UE, pentru criza COVID-19.

Dacă nu adoptăm instrumente europene și mergem pe obtuzitatea clasică a MFE, banii europeni vor ajunge la firme peste 1 an, și doar la cele care pot investi masiv în depășirea barierelor administrative.

Bani europeni ACUM pentru economia românească.


Baza legală: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R1303&from=ro

CAPITOLUL II Autoritățile de management și control Articolul 123
(7) Statul membru sau autoritatea de management poate încredința gestionarea unei părți a unui program operațional unui organism intermediar prin încheierea unui acord scris între organismul intermediar și statul membru sau autoritatea de management („acord global de grant”). Organismul intermediar furnizează garanții de solvabilitate și de competență în domeniul în cauză, precum și în materie de capacitate de gestiune administrativă și financiară a acestuia.