Lansăm proiectul ”O Țară ca Afară” de ziua națională, de 1 Decembrie. Și nu este întâmplător. Aici nu va fi vorba despre festivism, ci despre muncă. Aici nu va fi vorba de umflat piepturile, ci de organizat energiile să facem din România o țară cu adevărat europeană. România suferă de deficit de modernizare. Veți vedea în această pagină situația reală a modernizării așa cum este ea în oglinda statistică – vom urmări indicatorii de dezvoltare sustenabilă ai ONU, ce reprezintă direcția de dezvoltare adoptată de Uniunea Europeană. România are oficial ca țintă ajungerea la mediile europene în orizontul 2030.
Așa cum și pentru 2020 avea ca obiective țintele Strategiei 2020.

Suntem departe de ele. Arată România ca o țară care a absorbit 53 miliarde fonduri europene din 2007 încoace? Arată România ca o țară care e aliniată legislativ cu clubul european? NU.

Diferența între țara de pe hârtia birourilor guvernamentale și România reală se vede în statistic, dar se vede și mai dureros în viața noastră. Strategii guvernamentale avem – prea multe chiar. Dar nici una nu e legată în mod real de politicile și deciziile guvernamentale. Aici vom propune soluții de guvernare concrete – care sunt bazate pe cunoașterea realității, care pot fi implementare de mâine: fiecare soluție de guvernare va avea detaliat bugetul, sursa banilor, pașii necesari, instituțiile care ar trebui să le implementeze. Cele mai multe sunt finanțabile din fonduri europene. Și aceasta este direcția fundamentală a proiectului ”O Țară ca Afară”: vom contribui cu idei și soluții pentru dezbaterea curentă legată de fondurile europene 2021 – 2027. O dezbatere esențială pentru România, la care contribuția cetățenilor informați este importantă. Deocamdată, ne e teamă că aceleași instituții care au făcut programarea precedentelor două bugete europene se pregătesc să dea cu capul în aceleași ziduri, fără a schimba nimic. Aici vom discuta la modul real despre ce a mers și ce nu a mers cu fondurile europene în România.

Să fim sinceri și să recunoaștem că, acum 12 ani când intram în UE, ne așteptam la mai mult. Cele mai multe dintre așteptările pe care le aveam cu toții atunci au fost ratate. Din vina noastră, ca țară. UE nu poate moderniza România din afară.

„O Țară Ca Afară“ este ceea ce cer instinctiv oamenii din stradă. Acest proiect va fi despre cum folosim Uniunea Europeană – fondurile UE, legislația, reglementările, obligațiile asumate, rapoartele, dezbaterile – pentru modernizarea României. La firul ierbii.

”O Țară ca Afară” va fi despre lucruri foarte concrete. Despre cum a trecut Centenarul peste noi și nu ne-am unit țara măcar cu o autostradă peste munți, deși am avut bani europeni gratis pentru asta. Va fi despre motivele pentru care am ratat și colectarea selectivă a deșeurilor. Și de ce modernizarea vieții noastre se vede în înălțimea mormanelor de pet-uri de prin păduri. Va fi despre zecile de mii de copii săraci din țara cu cel mai mare abandon școlar din UE și care a înghițit cele mai multe fonduri europene pentru reducerea abandonului școlar. Va fi despre cum am ratat să informatizăm instituțiile de stat, deși aveam dreptul, ca cetățeni europeni, să nu fim trimiși cu hârtii de la o instituție la alta și am avut și fonduri europene fix pentru asta. Și la fiecare dintre subiecte nu va fi veșnica jelanie despre cum asta ne e soarta, asta e „Românica“ sau cum nu avem ce face. Pentru că avem ce face și va fi și despre soluții.

Va fi despre „O Țară ca Afară“. Pe care doar noi o putem face: generația celor care nu mai pleacă.