Medicina genomică: Ce putem face pe bune, cu fonduri europene, în lupta anti-cancer

Cristian Ghinea, europarlamentar USR-PLUS/Renew Europe a vorbit luni, 17 februarie, într-o intervenție în direct de la Bruxelles, la evenimentul „Medicina Genomică – E-Health – Strategia 2021-2027”, despre cum va putea fi sprijinită medicina personalizată – pe baza informațiilor genetice – prin fonduri europene și ce are România de făcut.

Medicina genomică este răspunsul pentru lupta anti-cancer în noua eră a medicinei: un sistem bine pus la punct de diagnostic personalizat pe baze genetice și de prevenție va însemna vieți salvate înainte ca boala să se declanșeze.  

„Putem atrage fonduri consistente în perioada 2021-2027 dar primul pas este includerea sistemului de medicină personalizată în strategia națională de sănătate, iar apoi finanțarea acesteia din  Programele Operaționale . Putem salva vieți, în anii care vin, dacă facem de pe acum toate aceste lucruri”, a spus Cristian Ghinea. 

Momentul în care va putea fi inclusă medicina genomică între prioritățile de finanțare post-2021 va fi cel al negocierii acordului de parteneriat cu Comisia Europeană. Trebuie menționat că Uniunea Europeană încurajează intensiv introducerea medicinei genomice și multe state membre se mișcă rapid în direcția corectă. 

Pe următorul cadru financiar 2021-2027 minimum 30% din fonduri vor merge către inovare-cercetare, ceea ce permite includerea a numeroase tipuri de activități. Extrem de important, modul în care vor fi formulate liniile de finanțare și ghidurile. 

Ca subiect adiacent, rezolvarea accesului la servicii pentru cei din zone defavorizate este un aspect ce trebuie luat în considerare în orice linie de finanțare pentru sănătate. 

„Avem acest paradox: au existat fonduri pentru sănătate și până acum, pe actualul exercițiu financiar. Zeci de milioane de euro. Au fost cheltuiți pe infrastructură, pe traininguri, mai puțin pe creșterea accesului la servicii, unde România are o uriașă rămânere în urmă. Este vorba aici și de componenta socială, și de cea medicală, poate și de educație. Dar, ca în multe cazuri, un minister nu știe ce face altul iar oamenii cu probleme, cei care sunt la granița dintre sectoare, rămân pe dinafară.”, a explicat Cristian Ghinea. 

În opinia sa, definirea priorităților de alocare a fondurilor pentru cercetare – sănătate trebuie să includă și o soluție pentru ca beneficiile tehnologiei, a rezultatelor din cercetare și inovare să poată fi accesate și simțite inclusiv în zonele rurale, izolate, din întreaga țară. 

Evenimentul „Medicina Genomică – E-Health – Strategia 2021-2027” a fost organizat de Comisia pentru sănătate publică din Senat, în parteneriat cu Centrul pentru inovație în medicină.