Nu ciopârțiți cele 9 miliarde euro de la UE, ultima mare șansă a infrastructurii României

Cristian Ghinea, eurodeputat USR-PLUS, face apel la Guvernul Ludovic Orban să renunțe urgent la încercările de a ciopârți Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, în total 9 miliarde euro fonduri europene, fiind vorba despre ultima mare șansă a României de a realiza niște proiecte cruciale pentru modernizarea țării.

”Este cel mai prost moment să abandonăm proiectele de mare infrastructură, va fi un eșec ce va însemna o rămânere în urmă definitivă. În bugetul viitor european, 2021 – 2027, abia vom avea bani să terminăm autostrăzile începute în actualul buget. Politica de coeziune se schimbă, Europa își mută prioritățile spre alte domenii, precum inovare și economie verde”, explică Cristian Ghinea.

În acest moment, peste 6 miliarde euro din POIM sunt încă necheltuite dar sunt deja antamate în numeroase proiecte de amploare precum: tronsoane importante de autostradă în diferite faze de pregătire, unele și în execuție, alături de alte proiecte majore precum infrastructura de apă și apă uzată, termoficare.

Un semnal serios de alarmă este modul în care Guvernul Orban încearcă prin două metode să extragă bani de la marea infrastructură pentru a finanța alte priorități, mai avantajoase politic.

Prima metodă: încă de la investirea Guvernului în Parlament, a fost lansată ideea că ar putea fi dislocate 2 miliarde de euro din POIM pentru a fi transferate pe Programul Operațional Regional – adică pe proiecte, de dimensiuni mai mici, cu impact mai mic. Însă, la mâna baronilor locali. Am publicat pe site-ul „O Țară ca Afară” explicații extinse despre ceea ce va presupune o astfel de mutare și scenariile pe care le au la dispoziție. Toate, dezastruoase.

Analiza integrală, aici, pe platforma Otaracaafara.eu.

A doua metodă: printr-unproiect de OUGGuvernul anunță practic cum va mânca din POIM 1 miliard de euro pentru a deconta PNDL – celebrele proiecte de SUBdezvoltare locală. De altfel, o idee cu mare risc de a fi respinsă de Bruxelles și banii apoi să fie puși din bugetul de stat.

„Cu siguranță, e mai convenabil pentru partid. Și cu siguranță, cei care au de pierdut vor fi românii. Solicit premierului Orban și Ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, să lase în pace fondurile pentru infrastructura mare și să continue proiectele. România nu merită să rămână izolată de UE pentru că unii politicieni își doresc să taie panglici prin țară, anul viitor.”, transmite Cristian Ghinea.