PNRR-ul interzice încălzirea cu lemne?
Fals. Comisia Europeană chiar a și publicat o dezmințire în acest sens: Nu există nicio dispoziție în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care să oblige autoritățile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne până în 2023. Comunicatul oficial al CE, aici.
PNRR a fost secretizat
Fals. Dimpotrivă – am publicat tot. Și propunerile inițiale, și propunerile intermediare. Chiar și toate anexele. Ceea ce este un nivel de transparență fără precedent și unic între statele europene. De altfel, așa au ajuns și cei de la PSD să caute în anexe și să găsească informații pe care apoi le-au interpretat eronat sau parțial. Discuțiile tehnice cu Comisia Europeană nu au fost publice – această cerere ar fi nerezonabilă, nici un fel de negociere internațională nu se întâmplă cu presa de față.
Când PSD spune că nu a fost transparență, minte. Dar ca să fie clar: rugăm pe ministrul Agriculturii de la PSD, Adrian Chesnoiu, să asigure același nivel de transparență ca la PNRR acum când lucrează la Programul Național Strategic (banii europeni pentru dezvoltare rurală). Negocierile pentru PNS se fac pe baza unor documente și propuneri care nu au fost publicate.
PNRR a fost făcut fără consultări publice
Fals. Am făcut cele mai extinse consultări dintre toate exercițiile de programare de fonduri europene. Și consultări pe bune, adică la ele participă ministrul sau secretarul de stat cu atribuții, nu doar personal tehnic cum fac de obicei partidele vechi consultări, unde miniștrii nu apar niciodată. Au fost 16 consultări extinse, pe domenii. Și am ținut cont de ele, am cules idei bune. Un exemplu: bursele punte, banii din PNRR pentru burse acordate copiilor din rural care termină 8 clase și merg spre liceu. Acela este momentul când foarte mulți abandonează școala. Această idee a fost propusă de o asociație din Bucovina, care acordă asemenea burse, din donații. Am cules ideea, am testat-o cu experți și a ajuns linie de finanțate de 100 milioane de euro din PNRR. Ca multe alte idei care au ajuns în PNRR. Nu doar că am făcut consultări extinse, ci am făcut consultări pe bune, cu sens. Pe lângă cele organizate de minister, am participat și la dezbateri și consultări parlamentare de câte ori am fost invitați.
Comisia a respins primele variante de PNRR
Fals. Nu au existat ”variante” de PNRR trimise la Comisie, alta decât cea trimisă de noi în 31 mai 2021. Varianta publicată de Marcel Boloș în decembrie 2020 a fost doar un PDF pus pe site înainte de alegeri, care nu respecta în niciun fel structura de Plan cerută de regulament. De altfel, nici nu a fost trimis Comisiei Europene. Ulterior, am organizat consultări extinse, am lucrat pe conținut, am discutat informal cu Comisia, Comisia a cerut clarificări normale. Așa am ajuns la SINGURA formă de PNRR evaluată de Comisie. A obținut punctajul maxim acordat de Comisie, egal cu PNRR-ul german, francez, italian, etc.
Ghinea a pus bani de consultanță ca să îi ia el prin ONG
Fals. Nu am pus bani de consultanță, O Țară ca Afară nu va fi finanțat din PNRR. Fondurile de asistență tehnică din PNRR sunt mici comparativ cu toate celelalte programe de finanțare europene. Moda de a da salarii în instituții din fonduri europene, care există, a fost limitată la maxim în PNRR. Conform regulamentului european, Comisia aprobă asistență tehnică doar în cazuri excepționale. De pildă, echipa care va lucra la cloud-ul guvernamental va fi finanțată din asistență tehnică. Noua agenție care se va ocupa de infrastructura spitalicească e finanțată din asistența tehnică. Multe cereri de asistență tehnică de la instituții au fost respinse. Nu există finanțare pentru consultanță în PNRR, acesta este un atac politic stupid al PSD la adresa lui Cristian Ghinea. Organizația O Țară ca Afară nu își propune să utilizeze bani din PNRR și nu va fi finanțată din PNRR. Vrem să fim finanțați de cetățeni: puteți dona pentru proiectele noastre AICI.
Au fost negociate clauze secrete în PNRR
Fals. Absolut tot ce s-a negociat/asumat în PNRR se găsește negru pe alb în document.
Autoritățile locale nu sunt implicate în PNRR
Fals. Există o întreagă componentă dedicată autorităților locale, cu fonduri de pese 2 miliarde euro. Este singurul plan de țară care are o asemenea componentă unde UAT-rile sunt direct beneficiare. A fost inițiativa noastră și am luptat pentru această idee la Bruxelles, ea fiind una atipică pentru acest instrument de finanțare. În plus, mare parte dintre celelalte investiții vor fi implementate tot prin autoritățile locale: fondul renovării (2.2 miliarde pentru eficientizare energetică clădiri), investițiile în școli, etc.
PNRR prevede limitarea pensiilor? Ați vrut să sărăciți pensionarii?
De fapt, Comisia Europeană a insistat să existe un proces rațional de creștere a pensiilor, pe măsura creșterii economice. Creșterile de pensii trebuie acordate la momente fixe în an (de două ori pe an, prin lege) și pe criterii statistice – cât crește economia, creștem și pensiile. Asta pentru a preîntâmpina politici iresponsabile și mincinoase cum au fost cele ale PSD care au blocat creșterile de pensii apoi au promis înainte de alegeri.
În același timp, PNRR include o limitare și reformare a pensiilor speciale, astfel încât să existe resurse pentru creșterea pensiilor românilor, nu doar ale pensionarilor speciali.
Plafonul global pentru pensii este 9.4% din Produsul Intern Brut, un indicator care crește, deci pensiile vor crește odată cu el. Dacă guvernul limitează pensiile speciale, cu atât mai mult va avea loc de a mări pensiile obișnuite, în interiorul plafonului. De ce 9,4%? Este mult mai mult decât propunerea Comisiei, și acesta este un succes al echipei de negocieri. De fapt, 9.4% din PIB este MAI MULT decât a cheltuit România pe pensii în toți acești ani. Este mai mult decât a cheltuit PSD pe pensii de câte ori a guvernat. Ca să ascundă această realitate, Marius Budăi, se referă la o medie europeană de 13%. Această medie ascunde realități foarte diferite. Toate statele din zona noastră au cheltuieli din PIB de sub 8.5% cu pensiile. Explicația ține de capacitatea mai mică de colectare a veniturilor. Dacă raportăm la cheltuielile cu pensii din BUGET, atunci România (25%) este peste media UE (24%). Ca să rezumăm: am asigurat un plafon de pensii peste cât a acordat România până acum, există loc de creștere a pensiilor și această creștere va fi făcută prin lege, la momente fixe. Fiecare pensionar va ști când și cu cât îi crește pensia, nu va depinde de mila unor politicieni mincinoși. De asta este PSD nervos pe subiect.
Galeria de mituri bizare despre PNRR:
Este adevărat că PNRR interzice creșterea animalelor în gospodării?
Nu, nicio legătură.
Este adevărat că PNRR interzice centralele de apartament?
Nu, nicio legătură.
Este adevărat că PNRR interzice căldura centralizată?
Nu, nicio legătură (PNRR îndeamnă statul român să aibă un management profesionist la companiile municipale de termie).
PNRR devine un acronim la modă invocat pentru fel de fel de subiecte. Nu întâmplător, aceste subiecte revin ca mituri anti-UE din când în când. Asta arată că, de fapt, PNRR devine sinonim cu europenizarea. Probabil că fenomenul va lua amploare, PNRR va fi invocat chiar mai mult. Vom completa aici galeria de mituri PNRR.
Și cea mai simpatică abordare de pe pe Facebook:
E adevărat că PNRR impune limitarea proștilor?
Este fals, din pacate. PNRR nici măcar nu interzice proștilor să fie miniștri. E defect aici 🙂