Soluție

Cum folosim deștept banii europeni pentru sărăcia extremă (POAD)

Responsabil

Ministerul Fondurilor Europene

Buget

518.000.000

euro total 2014-2020.
15% absorbite până acum

Cum folosim banii europeni pentru sărăcia extremă (POAD)

Impact pe indicatorii de dezvoltare

Ce trebuie să reții

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate POAD 2014-2020, gândit de Uniunea Europeană pentru a da o mână de ajutor celor mai nevoiași, este blocat de 3 ani și a fost practic distrus de incompetența guvernanților.

375 milioane de euro, fonduri încă disponibile, stau în sertar din 2017 – într-o țară cu o treime din populație aflată în risc de sărăcie – penultimul loc din UE.

Până în 2016, Programul a fost folosit de Guvernele PSD pentru a mai umfla pomenile electorale. Prin urmare, erau distribuite pachete cu alimente, după voia primarilor. Aproape tuturor care voiau, fără a ținti sărăcia extremă. Dimpotrivă – cei mai vulnerabili (oameni fără locuințe, femei fugite de violența domestică, copii fără CNP) erau excluși.

În 2016, împreună cu echipa de la Ministerul Fondurilor Europene, am modificat structura beneficiarilor, pentru a ținti mai bine programul către persoanele în cel mai mare grad de vulnerabilitate. Sunt aproximativ 500.000 de persoane aflate în sărăcie extremă, aceștia sunt oamenii care au realmente nevoie de ajutor.

Guvernele PSD-ALDE nu au pus în aplicare modificările, deși erau agreate de Comisia Europeană. Dacă nu e rost de mită electorală, PSD-ului nu îi pasă. Dacă trebuie să iasă din birou și să încheie acorduri cu organizații care muncesc cu oamenii săraci reali, din lumea reală, directorimea din Ministerul Fondurilor nu face nimic. Adevăratul binom care ține România în loc este acesta: politicieni cărora nu le pasă și moguli administrativi incapabili.
Au încercat să păstreze practica cu pachete de alimente pe scară largă, dar au făcut licitațiile prost și s-au blocat.

Toată măsurile realmente anti-sărăcie introduse ca eligibile în 2016 au fost ignorate, aplicate prost sau veșnic amânate.

De exemplu, introducerea de rechizite pentru elevi și preșcolari; trusou pentru nou-născuți; mese calde în cadrul cantinelor sociale; saci de dormit pentru oamenii străzii.

Rechizitele au fost acordate o singură dată, în 2019, după aproape 3 ani. Celelalte, deloc.

Facem apel la Guvernul Ludovic Orban să reia formulele propuse de echipa tehnocrată de la Minister, din 2016, care au fost negociate cu Comisia Europeană și sunt parte din program. Ar fi, până la urmă, o dovadă de respect și considerație pentru oamenii care au nevoie de ajutor.

Ce trebuie să știi – Argumentația și detaliile

Cum NU au fost ajutate persoanele în sărăcie extremă, cu peste 440 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Ce este de făcut.

PSD-ALDE au ținut la sertar circa 375 milioane euro, fonduri UE pentru persoane defavorizate, de aproape 3 ani. Guvernul așa zis social-democrat și-a ratat până la capăt misiunea social-democrată atâta timp cât a eșuat să ajute oamenii aflați în sărăcie. Incompetență maximă – este singura concluzie, atunci când UE pune la dispoziție 441 milioane de euro pentru a ajuta persoanele defavorizate și, de aproape trei ani, au fost atrase numai 15%. Și când în 2016 am negociat schimbarea Programul și am lăsat totul în ordine pentru o nouă abordare.

De la un program de pomeni electorale la un program cu impact real

Până în 2016, prin acest program guvernul dădea un pachet de alimente, distribuit o dată pe an, pentru 3-4 milioane de persoane. Pachetul era în valoare de 17 euro pe persoană și conținea ulei, făină, mălai, paste făinoase, zahăr, conserve de carne, etc.. Mulți dintre cei mai săraci oameni nu aveau condiții să țină produsele sau să le gătească, și ajungeau să le vândă pe nimic. Sunt cunoscute, totodată, și probleme cu pachetele rămase la primării, în depozite improprii.

Pe lângă pachetele cu alimente, POAD mai avea alocată o sumă de bani pentru rechizite pentru elevi – care însă nu fusese niciodată folosită și care nu includea preșcolarii, o categorie de copii care aveau și mai mare nevoie de ajutor decât elevii, care beneficiază și de Programul Național de Rechizite, finanțat de la bugetul de stat.

Ca mod de organizare, POAD era accesibil doar Ministerului Fondurilor Europene și primăriilor, deși conform filosofiei programului european, nimic nu interzicea parteneriatul cu fundații, biserici, ONG-uri – organizații care în mod tradițional organizează activități pentru cei mai defavorizați. Exact aceste organizații era excluse de la eligibilitate, MFE decizând că se ocupă el însuși de problemele oamenilor săraci. Și nu doar atât: cei mai vulnerabili dintre români erau excluși: preșcolarii (unde riscul de abandon școlar/neincludere în sistem e cel mai acut), persoanele abuzate domestic aflate în refugii și persoanele fără adăpost (pe motiv că… nu au domiciliu și deci nu pot beneficia de fonduri europene).

În 2016, împreună cu echipa de la Minister, am modificat POAD în așa fel încât să ajungă în mod consistent, țintit și la timp, la acele persoane care au cea mai mare nevoie de ajutor. Modificările propuse de noi sunt cele care ar face diferența astfel încât fondurile UE să fie folosite pentru un real impact social.

Cum am modificat Programul Operațional

SOLUȚIE. În 2016, am modificat structura beneficiarilor, pentru a ținti mai bine programul către persoanele în cel mai mare grad de vulnerabilitate. Am introdus ca eligibile câteva categorii vulnerabile care până atunci nu erau acoperite, și anume persoanele fără adăpost, preșcolarii din familii sărace și persoanele în situații de criză temporară (victime ale violenței domestice, ale calamităților etc.).

Deși Comisia Europeană a aprobat modificarea programului, MFE îl aplică în continuare la nivel de pachete cu alimente.

Deși toate organizațiile specializate în intervenții anti-sărăcie au criticat modul în care MFE cheltuie acești bani, deși Comisia Europeană critică de ani buni acest mod de funcționare, deși echipa din 2016 a negociat modificarea Programului Operațional pentru a îl ancora în realitatea unei țări cu un număr enorm de oameni aflați în dificultate – MFE rămâne la practica veche.
Sunt două posibile cauze:

  • a) obtuzitatea echipei tehnice din minister (fiind cel mai mic program operațional, POAD este neglijat și deprofesionalizat) și / sau
  • b) PSD a dorit să mențină POAD ca sursă de mită electorală de distribuit înainte de alegeri. 1 milion de oameni care primesc ”de la domn primar” pachete cu alimente reprezintă un fel de intervenție electorală la care PSD nu a vrut să renunțe.

Ținta stabilită de PSD-ALDE pentru pachetele de alimente și igienă, lansate anul trecut, de peste 1 milion de persoane beneficiare, înseamnă un singur lucru: mai puțin ajutor real pentru cei cu adevărat în nevoie, dar mai multe voturi cerșite în acest fel.

Între dezinteresul funcționarilor din MFE și indecizia PSD – ce facem cu banii ăștia, nu e clar dacă îi mai putem folosi electoral sau nu, ne-au stricat tehnocrații sursa de făină electorală prin modificare programului – statul român stă în mod criminal cu sute de milioane în conturi, bani destinați celor mai săraci din cea mai săracă țară membră a UE.

SOLUȚIE. În mod real, sunt de fapt aproximativ 500.000 de persoane, în România, în sărăcie sau vulnerabilitate extremă. Aceștia sunt oamenii pentru care ajutorul din fonduri europene prin POAD ar face o diferență semnificativă.

Mai mult: în forma aplicată de PSD, programul scoate cu totul din joc persoanele vârstnice, care nu se mai regăsesc ca o categorie separată de beneficiari (probabil au rămas cei care au deja ajutor social), și persoanele cu venit echivalent beneficiarilor de ajutor social (VMG), dar care nu beneficiază de acesta din diferite motive.

SOLUȚIE.Nu în ultimul rând, încă o modificare importantă acceptată de Comisia Europeană în 2016, ce nu a fost aplicată încă: introducerea meselor calde în cantinele existente. Practic, o parte dintre cei care primeau doar pachete, să poată primi o masă caldă. Se putea realiza simplu, doar cu decontul sumei standard pe beneficiar, care este stabilită de Ministerul Muncii și cu avantaje clare pentru oameni (valoarea nutrițională a mesei calde e incomparabil mai mare față de un pachet cu făină, ulei și conserve).

În ce stadiu este, programul, acum?

Absorbția programului POAD:

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Ce s-ar fi putut face cu peste 400 milioane euro, până acum? Ceea ce nu a fost în stare să facă Guvernul PSD-ALDE

SOLUȚIE. Acordarea de alimente mai diversificate, inclusiv mese calde prin intermediul cantinelor sociale, oferirea de produse de igienă, rechizite pentru preşcolarii şi elevii defavorizaţi, trusou pentru nou-născuți, și îmbrăcăminte, încălțăminte şi saci de dormit pentru persoanele fără adăpost.
Pachetele cu alimente și produse de igienă nu au fost acordate deloc în anii 2017 și 2018, potrivit informațiilor din rapoartele oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene – condus în acea perioadă de Rovana Plumb. În 2017 raportul MFE spune că nu s-au acordat deloc din cauza faptului că… MFE a fost reorganizat, întâi absorbit în MDRAP și apoi din nou despărțit.
Suntem siguri că cei mai săraci dintre români – oamenii străzii, femeile fugite de violența domestică, de pildă – exprimă solidaritatea lor față de situația delicată a directorimii din MFE care nu a fost capabilă să lanseze acești bani în ajutorul lor pentru că schema de organizare a ministerului a fost instabilă. Evident, glumim amar.

2017 este și anul de grație în care România a fost, în consecință, singura țară din Uniunea Europeană care nu a utilizat fondurile pentru persoane defavorizate. Scrie negru pe alb, într-un raport al Comisiei Europene.

SOLUȚIE. Rechizite pentru elevi și preșcolari. Am negociat posibilitatea ca din POAD să se asigure o măsură complementară programului național ”Fiecare copil în grădiniță”: copiii care primesc tichetul social cu condiția de a frecventa grădinița, ar fi urmat să primească din fonduri europene și rechizite.

Cât i-a luat guvernului PSD-ALDE să trimită niște rechizite la copiii săraci?

Conform acestui raport, contractul de finanțare pe fonduri UE, pentru rechizite, în valoare de 1,7 milioane lei, a fost semnat la început de 2018, după ce Ghidul solicitantului fusese lansat cu surle și trâmbițe în august 2017. Procedurile de achiziție demarate în februarie 2018. În practică, rechizitele au ajuns la copii în primăvara lui 2019. Trei ani le-a luat.

Nu există informații publice centralizate cu privire la școlile și grădinițele care au accesat aceste rechizite, pentru elevi și preșcolari.

Cât i-a luat guvernului PSD-ALDE să dea un trusou copiilor săraci?

SOLUȚIE. Trusoul pentru nou-născuți. În 2016, la inițiativa Ministerului Muncii condus de Dragoș Pâslaru (proiectul a fost asumat de secretarul de stat Oana Țoiu) am negociat includerea în POAD a unui trusou pentru nou-născuți. Abandonul copiiilor în maternități de către mame foarte sărace este încă un flagel în România și aceasta era o metodă testată în practică de ameliorare. Mecanismul de implementare a fost dezvoltat de Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății – MFE a dus negocierile cu Comisia. Trebuie menționat că toate aceste negocieri de schimbare a unui program deja demarat nu sunt simple, trebuie aduse studii și argumente, CE e în general reticentă să renegocieze. În cazul nostru, programele operaționale au fost negociate inițial, foarte prost cele mai multe, de către guvernul Ponta).

Guvernele PSD – ALDE au primit deci la cheie întreg mecanismul trusoului pentru nou născuți (pentru familii sărace) finanțabil din POAD. În fiecare an, diverși miniștri s-au lăudat cu el – și i-am lăsat să o facă în ideea ca măcar să se întâmple – dar nu s-a întâmplat.

În schimb, o mare realizare a Ministerului în acest program, anunțată desigur în rapoarte, a reprezentat-o Studiul de asistență tehnică referitor la satisfacția destinatarilor finali din perioada 2014-2016.

Din rezultatele preluate chiar în rapoartele oficiale, am reținut concluzia: ”Majoritatea beneficiarilor finali ai POAD pentru perioada 2014-2016 sunt mulțumiți de asistența acordată, însă situația materială a acestora impune forme de intervenție și de sprijin acordate cu frecvență mai ridicată, precum și beneficierea de alte produse/servicii, în afara pachetelor cu alimente.”

Adică MFE a plătit un studiu care spune că e nevoie de niște schimbări pe care noi le-am făcut deja în 2016, dar pe care MFE nu le pune în practică. Și în plus MFE a plătit institute de sondaje ca să întrebe oameni care au primit pachete cu alimente dacă e bine că le-au primit și dacă mai e nevoie și de altceva. În mod deloc surprinzător, oamenii au zis că e bine și că da, ar fi nevoie și de altceva.

Ce este de făcut. 4 soluții foarte concrete, deja posibile, pentru ajutorul celor foarte săraci

SOLUȚII. Soluțiile pe care le-am identificat și le-am discutat cu Comisia Europeană în 2016 sunt perfect viabile și în linie cu ceea ce se întâmplă în alte țări europene.

1. Reducerea numărului de beneficiari astfel încât să ajutăm oamenii foarte săraci dar în mod consistent.
2. Mese calde în cantinele sociale, care sunt în criză financiară și se adresează exact acestor categorii (subvenții directe pentru ONG-uri, biserici, primării care au așa ceva).
3. Rechizite pentru elevi și preșcolari – completare la programul cu bani naționali ”Fiecare copil în grădiniță”, pe care l-am operaționalizat în 2016 și care poate fi astfel mai eficient.
4. Încălțăminte și saci de dormit pentru persoanele fără adăpost – măsură de intervenție pe care ONG-urille sociale o indică pentru situații de criză.

Soluțiile pe care le-am identificat atunci sunt perfect viabile și în linie cu ceea ce se întâmplă în alte țări europene. Între timp, țările civilizate acordă mese calde și hrană selectată după sfaturile nutriționiștilor.