George Gârbacea a studiat Ingineria Mediului la Facultatea de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București. A urmat două programe de master, în Ingineria Ambientală a Mediului și în Silvicultură, și un doctorat în Geofizică la Universitatea din București, cu o bursă doctorală la Universitatea Aristotel din Grecia. De 15 ani este cercetător și a publicat date și analize privind dimensiunea reală a fenomenului tăierilor ilegale din România. A fost unul dintre oamenii care au atras atenția, cu cifre și dovezi științifice despre fenomenul tăierilor ilegale ale pădurilor.

A coordonat primul proiect european de monitorizare a masei lemnoase. Este profesor asociat la Universitatea din București, unde predă Geofizică. Este președinte al Societății de Silvicultură, face parte din Consiliul Director al Societății de Geofizică Aplicată din România și este Președinte al Sindicatului Prosilva. În anul 2021 a fost Președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, unde a reușit într-un timp relativ scurt să implementeze mai multe reforme, în principal pe partea de digitalizare a instituției și modernizare a infrastructurii IT.

A făcut parte din echipa de specialiști de la Ministerul Mediului care a elaborat PNRR-ul în domeniul protecției mediului având contribuții semnificative în special pe partea de păduri și biodiversitate.